In het midden van een bloemenslinger staat een volledig naakte vrouw, en op de 4 hoeken van de kaart vinden we de symbolen van de 4 evangelisten, oftewel de 4 cherubijnen die de wind in 4 richtingen blazen.
De bloemenkrans staat voor “het wereldei”. In sommige tarotdecks van vroeger vinden we zelfs in plaats van de bloemenkrans de voorstelling van een wereldbol.
De vrouw die in het midden staat, laat de bloemenslinger al lopend bewegen.
Op de hoeken van de kaart staan de symbolen van Matteüs (een engel), Marcus (een leeuw), Lucas (een stier) en Johannes (een adelaar), die verwijzen naar de universele orde: de 4 elementen, de 4 seizoenen, de 4 richtingen, enz...
De kaart De Wereld is het symbool van de schepping, van iets dat geboren wordt. De eivormige bloemenslinger, de amandel, zijn symbolen van de schepping die we in de middeleeuwse kunst en daarbuiten aantreffen.
Zij staan voor een materiële creatie, gebeurtenissen die kunnen ontstaan door de vrouw die in de bloemenslinger loopt en de wereld doet “draaien”. Maar zij staan ook voor een immateriële, innerlijke schepping, van een geest die zich ontwikkelt op zijn pad naar inwijding en verlichting die nu tot een einde komt, aangezien de Wereld wordt beschouwd als de laatste van de 21 Triomfen (de Dwaas heeft geen nummer dat hiermee is geassocieerd).
De Wereld is dus de kaart van het bereiken van verlichting. Alles is nu duidelijk. Het pad was wellicht moeilijk, maar nu lijkt alles samen te komen in de richting van een externe, genererende kracht die goed samengaat met een interne reinheid en helderheid van visie die je in staat stellen om de vruchten te plukken van deze gunstige astrale regeling.
De kaart De Wereld is een van de meest positieve kaarten van de Tarot. Het kan betekenen dat omstandigheden die we ons tot nu toe alleen maar konden inbeelden, worden gerealiseerd. Of het kan staan voor sereniteit, blijdschap voor de giften die het leven ons schenkt, creativiteit en overvloed.
De kaart staat voor vruchtbaarheid, het creëren van situaties en kansen. Kortgezegd, het tegenovergestelde van verveling en onveranderlijkheid. En altijd op een positieve manier.
Meer soortgelijke artikelen kun je vinden in de rubriek:
“De betekenis van de kaarten bij tarotlezingen”