De Pausin is zonder twijfel een merkwaardige verschijning. Zij ontleent haar bestaan aan de legende dat Paus Johannes VIII eigenlijk een vrouw zou zijn geweest, die haar werkelijke geslacht zou hebben verborgen.
Deze legende verspreidde zich in de middeleeuwen met een ongelooflijke snelheid onder de bevolking en zo ontstond een beeld dat zich diep in de volkscultuur heeft geworteld.
Bij het bestuderen van de geschiedenis van de Tarot werd ik getroffen door het feit dat deze verschijning, die tegenwoordig bijna “schandelijk” lijkt, zowel in de vroege als in de late middeleeuwen, toen deze in de Tarot verscheen, helemaal geen aanleiding gaf tot enige censuur van de kant van de Kerkelijke Staat en zonder enig verbod probleemloos werd gedrukt. De Kerkelijke Staat was waarschijnlijk bereid om het volk zijn tradities en bijgeloof te gunnen, zolang het de eerbiediging van het geloof maar niet in de weg stond.
De Pausin heeft een boek op haar schoot. Dit boek ligt open, maar zij kijkt recht voor zich uit, wat getuigt van het feit dat het hier om een zeer wijze persoon gaat, aangezien zij niet naar het boek hoeft te kijken. In plaats daarvan probeert zij om de vraagsteller aan te moedigen om het te lezen, om zich de kennis erin eigen te maken.
De afbeelding op de kaart bevat veel draperieën, of beter gezegd, sluiers. Het gewaad van de Pausin is rijk en weelderig, achter de troon waarop zij zit is een doek gedrapeerd, en op haar hoofd draagt zij onder haar kroon een sluier.
De sluier van de Pausin beeldt het versluieren van de werkelijkheid uit (we kunnen inderdaad spreken van “de ontsluierde werkelijkheid” met betrekking tot kennis van verborgen feiten).
De Pausin is dus een wijs en zelfs goed personage, die alles weet en die alle middelen heeft om ons te helpen om de realiteit van de feiten onder ogen te zien.
Meer soortgelijke artikelen kun je vinden in de rubriek:
“De betekenis van de kaarten bij tarotlezingen”